• Rozhovor s našim hokejistom Marekom Jedličekom
      • Rozhovor s našim hokejistom Marekom Jedličekom

      • 30.01.2024 07:46
      • ŠPORT A GYMNÁZIUM. JE TO SPRÁVNA CESTA PRE NÁDEJNÝCH ŠPORTOVCOV?

        Je pre bežného tínedžera zvládnuteľné absolvovať štúdium na gymnáziu a šport naplno bez toho, aby jedno alebo druhé musel „preradiť“ na druhú koľaj? Hovorí sa, že človek sa na niečo takéto musí narodiť. Ako to zvládol Marek Jedliček – študent GAS a zároveň úspešný hokejista?
        Marek je študent 4.A na GAS-ku. Už štvrtý školský rok absolvuje štúdium na gymnáziu a zároveň hrá hokej, dokonca aj na medzinárodnej úrovni. Minulú sezónu pôsobil v Projekte Slovenska do 18 rokov, dostal sa aj do reprezentačného výberu Slovenska do 18 rokov na turnaji v Nemecku. Svojimi schopnosťami si vybojoval aj miesto na kempe v USA na Floride, kde sa snažil vybojovať si štipendium na niektorej z amerických univerzít. Momentálne pôsobí v juniorskom tíme Banskej Bystrice. Zároveň je aj úspešným študentom Gymnázia Andreja Sládkoviča v Banskej Bystrici.  
         
      • Prečo si sa rozhodol vybrať si gymnázium?

        V škole mi to vždy išlo a chcel som vždy mať popri hokeji aj kvalitné vzdelanie. Môj primárny cieľ bol a stále je živiť sa hokejom, ale bola by škoda nevyužiť možnosť pokračovať po gymnáziu aj na vysokej škole. A za svoj výber som vďačný. Aj vďaka kvalitnej strednej škole som dostal príležitosť uchádzať sa o miesto na vysokej škole v USA, tak uvidíme, ako to nakoniec dopadne.

        Je náročné študovať na gymnáziu a zároveň sa venovať sa hokeju?

        Určite to nie je jednoduché, je to o správnom nastavení priorít. Ja študujem podľa individuálneho plánu a som vďačný, že profesori na GAS-ku sú veľmi ústretoví a snažia sa mi vyhovieť a pomôcť. Do školy chodím vždy, keď nie som na tréningu alebo na zápase. Vyskúšal som si to aj „diaľkovo“, keď som pôsobil v Projekte SR18 v Poprade a môžem povedať, že je to zvládnuteľné. Chcel by som aj ďalším mojim potenciálnym  nástupcom na GAS-ku odkázať, že zladiť šport a gymnázium je určite možné, len treba veľa pracovitosti, sebadisciplíny a pracovitosti.

        V akých predmetoch sa ti najviac darí?

        Tak hlavne telesná výchova. (úsmev) Najviac ma baví geografia, angličtina a celkom mi ide aj slovenčina. Sústredím sa hlavne na anglický jazyk,  ten sa mi neskôr môže hodiť, a preto, som si vybral triedu so zameraním na angličtinu. Ale myslím si, že každý si nájde na GAS-ku to svoje, každý sa môže rozvíjať v tom predmete, ktorý ho baví a chce sa mu venovať v ďalšom štúdiu.

        Ako vnímaš tradičné hokejové derby medzi GAS-kom a Tajákom?

        Je to výnimočná akcia, ktorú treba zažiť aj ako hráč a aj ako divák. Na zápas príde viac ako tisícka a je to skvelý pocit hrať pred takým skvelým publikom. Vždy to býva veľmi dobre zorganizované a zápas má super atmosféru. Už som raz bol členom tímu, čo tento zápas vyhral, tak dúfam, že sa nám to podarí aj tento školský rok. Už teraz sa na to teším.

        Čo by si na záver odkázal budúcim GAS-ákom?

        Naozaj odporúčam štúdium na tejto škole, či už športujete, alebo nie, táto škola ponúka veľmi dobré podmienky vzdelávať sa, športovať, pracovať na sebe rozvíjať sa...

        Marekovi ďakujeme a prajeme veľa študijných a športových úspechov.

         

      • Naspäť na zoznam článkov