• Kvalifikačná bronzová DofE expedícia
          • Kvalifikačná bronzová DofE expedícia

          • V dňoch 20.6.-21.6.2024 sa žiaci Gymnázia Andreja Sládkoviča vydali na kvalifikačnú expedíciu. Začiatok si určili v obci Turecká, kde sme absolvovali poradu pred expedíciou, kontrolu vybavenia, pripravenosť na plnenie tímových úloh a prebrali najdôležitejšie veci, na ktoré si treba dávať pozor. Počasie prialo, svietilo slnko a bolo veľmi teplo, na čo sa museli všetci pripraviť. Následne sa začala samotná expedícia a žiaci sa vydali z Tureckej smerom na Úplaz. Počas expedície sme priebežne sledovali ich počínanie. Prvý deň, aj po miernom zablúdení, po ktorom sa im úspešne podarilo nájsť správnu cestu, zakončili v oblasti Salašky, kde sa utáborili. Na druhý deň ráno ich čakal náročný výstup na Majerovu skalu, z ktorej zišli do obce Staré Hory, kde expedíciu úspešne ukončili.
             
        • Cvičná bronzová DofE expedícia
          • Cvičná bronzová DofE expedícia

          • Cvičná expedícia sa konala v dňoch 12.-13.6 v Kremnických vrchoch. Začali sme v obci Malachov, s cieľom na rozhľadni Lažtek nad obcou Horné Pršany. Počas našej naplánovanej trasy nás sprevádzalo daždivé a chladné počasie, ktoré preverilo vybavenie a schopnosti účastníkov expedície. Putovali sme lesmi a lúkami, precvičili si navigáciu podľa turistickej mapy v neistých situáciách, spoznávali prírodné zaujímavosti, flóru lúk a lesov a vyskúšali si táborenie v náročných podmienkach. Večer a v noci nás preveril dážď a chlad, ktorý sme vyvážili teplým jedlom. Po noci sa ťažko vychádzalo z tepla spacáku, ale usilovne sme šli za plnením cieľa expedície, uvarením si raňajok, baleniu vecí a následným pochodom.
                           Žiaci si nacvičili všetko, čo potrebovali k samostatnému zvládnutiu kvalifikačnej expedície, ktorú začali plánovať už počas reflexie po cvičnej expedícii.

             
        • Tandem seminár DSD škôl
          • Tandem seminár DSD škôl

          • V dňoch 17. a 18. júna 2024 sa v Bratislave konal dvojdňový seminár učiteľov nemeckého jazyka z celého Slovenska, ktorí vyučujú nemecký jazyk na školách, ktoré ponúkajú DSD certifikát. Našu školu zastúpila Dipl.-Lehrer Claudia Faško.
            Tento seminár otvorila a viedla pani C. Popov-Jenniger, ktorá od augusta prevezme funkciu odborného poradcu pre nemecký jazyk ako cudzí jazyk v Bratislave po pánovi Ch. Henßenovi, ktorý nám počas svojho pôsobenia na Slovensku bol vždy veľkou oporou a pomocou.
            Obsah tohto dvojdňového seminára bol venovaný korektúre chýb DSD II slohov; výmene skúseností; aktuálnej situácii v príprave študentov na DSD program na jednotlivých školách; prianiam a očakávaniam pre školský rok 2024/2025; „Autoren-Tools“ pre prípravu materiálu na precvičenie slovnej zásoby a gramatických celkov; predstaveniu rôznych súťaží; „DSD-Crashtage“, „Deutsche Sprachtage 2024“ a v závere evaluácii.
            Tento seminár bol veľmi prínosný a prebiehal v príjemnej pracovnej atmosfére.
             
        • 18. ročník turnaja žiakov SŠ v malom futbale
          • 18. ročník turnaja žiakov SŠ v malom futbale

          • Dňa 06.06.2024 sa naši študenti v zložení Adam Hlaváč, Lukáš Helexa, Jakub Glončák, Oliver Štroffek, Jakub Gašperan, Timotej Skačan, Dárius Ďuriš a Lukáš Biely zúčastnili 18. ročníka turnaja žiakov stredných škôl v malom futbale o putovný pohár riaditeľa školy na Spojenej škole v BB. Spomedzi 8 mužstiev sa dostali až do finále s tímom zo Spojenej školy, kde sa im po pokutových kopoch nepodarilo poradiť si so súperom. Chlapci si tak odniesli pekné druhé miesto. Gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu!
             
        • Vráťme knihy do škôl
          • Vráťme knihy do škôl

          • Celoslovenská súťaž s názvom Vráťme knihy do škôl je zameraná na  zvýšenie záujmu mladých ľudí o čítanie kníh a tvorivé písanie ako dôležitého prostriedku osobnostného rozvoja.
            Snaží sa o  prehĺbenie lásky mladých ľudí k literatúre. Do tejto súťaže sa zapojilo aj naše GAS -ko v kategórii – tvorivé písanie. Konkurencia bola silná a výsledkom súťaže je 1. miesto v kategórii SŠ v rámci celej Slovenskej republiky! Zaslúžila sa o to žiačka II.D triedy – Nikola Spodniaková. Touto cestou jej srdečne blahoželáme a želáme veľa tvorivého písania.
             
        • Vedomostný kvíz o olympizme
          • Vedomostný kvíz o olympizme

          • Dňa 6.6.2024 sa konalo okresné kolo vedomostného kvízu o olympizme v priestoroch CVČ Junior v B.Bystrici. Náš tím v zložení  Marko Filipko 4.D, Dominik Valent 3.C a Michael Rusina  z 3.D obsadili zo 7 tímov stredných škôl z celého okresu pekné 3. miesto. Všetkým trom gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.
             

        • 13. ročník podujatia Marathon BB
          • 13. ročník podujatia Marathon BB

          • Dňa 08.06. 2024 sa konal už 13. ročník podujatia Marathon BB, ktorý každoročne priláka záujem mnohých milovníkov športu, predovšetkým behu. Naše GASko reprezentovali Šimon Gál (1.D), Dominik Valent (3.C) a Andrej Petrovič (2.A), ktorí sa zúčastnili štafety. Každý z chlapcov si odbehol 7 km a s časom 01:34:28 si spomedzi 140 tímov vybojovali a (vybehali) krásne piate miesto.

          • POMOC PRE TEBA

          • Banskobystrický samosprávny kraj zriadil webovú stránku, ktorej cieľom  je zvýšiť informovanosť žiakov o tom, ako postupovať, keď sa stretnú so šikanou alebo inými nepríjemnými situáciami.

            Ak sa tebe alebo niekomu v tvojom okolí stala nepríjemná udalosť a chceš alebo ju potrebuješ riešiť. SME TU PRE TEBA na https://www.bbsk.sk/sikana

        • Slávnostné odovzdávanie maturitných vysvedčení
          • Slávnostné odovzdávanie maturitných vysvedčení

          • Vietor žitia do plachiet nám duje,
             otvárame si brány zavreté,
             nepozná mladosť ten, kto neštuduje,
            sme ako bratia všade na svete......

            V pondelok 3.6.2024 sme sa rozlúčili s absolventmi  GAS 2024.  Poslednýkrát prešli bránami našej školy, aby si pred zrakmi svojich rodičov, priateľov a učiteľov prevzali maturitné vysvedčenia.
            Celý podvečer sa niesol v slávnostnej atmosfére a na záver programu zaspievala Juliana Lilková /IV. B/  a sálou sa rozniesli verše M. Válka v podaní Majky Švoňavcovej /IV.C/.
            Želáme veľa šťastia v živote našim absolventom! Navždy zostanete súčasťou GASáckej rodiny!
             
        • Sad života na Kališti
          • Sad života na Kališti

          • Aj tento školský rok sa žiaci našej školy podieľali na revitalizácii Sadu života na Kališti. Dňa 31.5.2024 žiaci triedy 3.B pod vedením prof. Z. Koctúrovej a najmä odborníčok z oblasti arboristiky a ovocinárstva prišli na Kalište, aby sa postarali o stromčeky, ktoré tam pred 2 rokmi vysadili. Stromčeky najskôr obhliadli a skontrolovali ich stav, okopali a odstránili burinu, ktorá im odoberala živiny, popolievali a následne zabezpečili ochranu proti ohryzu divou zverou. Aj napriek daždivému počasiu v posledných dňoch bolo potrebné stromy zaliať, a to nie malým množstvom vody. Žiaci vo svojich rukách preniesli cca. 1200 litrov vody, čiže viac ako tonu, čo ich poriadne unavilo 🙂. Stromčekom sa napriek nepriaznivým poveternostným podmienkam darí, niektoré už majú aj prvé plody. Žiaci na Kališti odviedli skvelú prácu, za čo im bol malou odmenou pohľad na maličké sŕňa ukrývajúce sa v tráve (viď foto). Všetci sa tešíme na ďalšiu návštevu Kališťa.